Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Skoletjenesten på Quedens Gaard

I det gule hus i Sortebrødregade 5 samarbejder MYRTHUE – Natur, Kultur & Læring med Sydvestjyske Museer om skoletjenesten. I de nærmest autentiske rammer udforsker eleverne historien. Her kan de opleve livet i Ribe under renæssancen i 1500-1600-tallet og få et indblik i, hvad der skete i 1800-tallets Ribe. 

Skoletjenesten i Ribe

Skoletjenesten på Quedens Gaard ligger i Ribe indre by. Her levendegøres dele af Ribes renæssance- og 1800-talshistorie. Eleverne ser, rører, prøver og udforsker historien i de nærmest autentiske rammer. Formidlingen foregår ofte ”i rolle”. Dette gælder uanset om det er læseteater i byens gader eller aktiviteter i de historiske bygninger i og omkring Sortebrødregade 5. Eleverne arbejder ofte i kønsopdelte aktiviteter.

Skoletjenesten på Quedens Gaard har tilbud for folkeskolens indskoling og mellemtrin. Omkring påske og jul er der hvert år særlige forløb med afsæt i tro, overtro og traditioner i 1800-tallet.

Til udskolingen foregår vores undervisningstilbud på henholdsvis Jacob A. Riis Museum og HEX! Museum of Witch Hunt. 

Adresse

Sortebrødregade 6
6760 Ribe

Særligt for skoler

Information til lærere

Som lærer kan du booke spændende undervisningsforløb på ude.nu. Skoletjenesten på Quedens Gaard har tilbud for folkeskolens indskoling og mellemtrin.

Muligheder for skoleklasser hos Skoletjenesten på Quedens Gaard

Formidlere i Skoletjenesten på Quedens Gaard

Gå til side der omhandler Dorit Iversen

Dorit Iversen

Naturvejleder ved Skoletjenesten på Quedens Gaard, Digehytten, Dagtilbudstjenesten Ribe og Guldager Naturskole

Gå til side der omhandler Trine Wittorff Brander

Trine Wittorff Brander

Museumsformidler ved Skoletjenesten på Quedens Gaard (Sydvestjyske Museer)

Gå til side der omhandler Thomas Brochstedt

Thomas Brochstedt

Formidler i Jernalderlandsbyen, Skoletjenesten på Quedens Gaard, Den gamle skolestue og Digehytten

Historien om Skoletjenesten på Quedens Gaard

Et nært samarbejde

Skoletjenesten på Quedens Gaard har til huse i Sortebrødregade 5 som ejes af Sydvestjyske Museer. Huset blev opført i 1582 af Rådmand Peder Baggesen. Huset har siden da rummet bl.a. guldsmede, mål- og vejermestre, værtshusholderske, skræddere og snedkere.

I renæssancens ene tilbud formidles fortællingen om den store bybrand. Drengene hjælper med at genopbygge byen, alt imens pigerne sørger for kålsuppe og broderer de fineste lommetørklæder. Gennem det andet tilbud formidles livet i renæssancen gennem læseteater, som opføres og opleves på de autentiske steder i Ribes bymidte.

I 1800-tals formidlingen tager vi udgangspunkt i snedkermester Christian Knudsen og hans kone Kjerstine. De boede i huset i midten af 1800-tallet med deres tre børn. Christian Knudsen var en velanset snedker og arkitekt. Han oprettede, som en af de første en søndagstegneskole for byens snedkerlærlinge. Senere udvandrede familien til London. Snedkermester Kesse og hans kone Kjerstine levendegøres og byder eleverne velkommen, når de deltager i 1800-tals formidlingen.

Mere information